Internet of Things (IoT) sebagai rangkaian peranti dan sensor yang saling berkaitan yang telah melihat potensi besarnya telah digunakan dalam industri makanan. Internet of Things berpotensi menghubungkan rantaian bekalan industri makanan kepada data masa nyata. Sifat peranti dan sensor yang saling berkaitan mewujudkan peluang yang luas untuk pemproses makanan, pembekal makanan dan peruncit dalam bidang kecekapan operasi yang lebih baik, keselamatan makanan, kebolehkesanan dan ketelusan merentasi rantaian bekalan. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini pembangunan Internet of Things, kita dapat melihat bagaimana Internet of Things mengubah industri makanan daripada bahan mentah, pengeluaran, pergudangan dan penghantaran barangan siap kepada pengguna. Kita akan mengkaji dengan teliti 4 transformasi utama dalam industri makanan daripada operasi rantaian bekalan dari ladang ke pinggan:
Keselamatan Makanan yang Lebih Baik

Penggunaan teknologi IoT bertindak sebagai pemboleh keselamatan makanan yang lebih baik. Contohnya, peranti dan sensor yang saling berkaitan membolehkan komunikasi dan pengumpulan data dilaksanakan secara autonomi; bermula daripada pengesanan bahan mentah kepada aktiviti pengeluaran oleh pemproses makanan dan sehingga penghantaran barangan siap kepada pengguna. Pengumpulan data automatik memastikan pencemaran makanan daripada bekalan ladang ke pinggan diminimumkan. Oleh itu, ia memastikan pemproses makanan dan pengeluar mematuhi sepenuhnya pematuhan peraturan keselamatan makanan seperti senarai semak Analisis Bahaya dan Titik Kawalan Kritikal (HACCP) dan praktikaliti penyelesaian keselamatan makanan.
Industri makanan amat menekankan dalam bidang pencemaran makanan semasa pengeluaran makanan sehingga penghantaran makanan siap kepada pengguna. Penggunaan sensor dalam sistem Internet of Things untuk memantau suhu, kelembapan dan pengesanan logam berat dan karbon dioksida berfungsi sebagai pengesan amaran awal bahaya makanan dan tanda-tanda pencemaran makanan.
Satu lagi ilustrasi praktikal tentang aplikasi Internet of Things seperti peranti IoT yang boleh dipakai dengan keupayaan pemantauan suhu; Ia membolehkan pemproses makanan dan pengeluar mengesan dan memantau suhu pekerja pengeluaran mereka dalam masa nyata. Fungsi peranti IoT ini boleh digunakan oleh pengeluar makanan untuk memastikan pekerja pengeluaran mereka cergas untuk bekerja.
Meningkatkan Kecekapan Merentasi Rantaian Bekalan
Pelaksanaan Internet of Things dalam industri makanan telah membolehkan pemantauan dan pengesanan bahan mentah untuk pengeluaran diautomasikan yang dikaitkan dengan permintaan daripada pengguna dalam masa nyata. Pengilang makanan dapat memesan dan mengekalkan kuantiti bahan mentah optimum yang diperlukan untuk pengeluaran mereka yang didorong oleh permintaan daripada pengguna dalam masa nyata telah mewujudkan peningkatan yang besar dalam kecekapan operasi. Kecekapan operasi yang semakin baik membolehkan pengeluar makanan meraih manfaatnya dan menyumbang kepada peningkatan aliran tunai dan kedudukan kewangan pengeluar makanan.
Peranti dan sensor yang saling berkaitan yang menyampaikan data dalam masa nyata membolehkan penyelenggaraan jentera diautomasikan dan pengeluar makanan dapat menerima pakai pendekatan penyelenggaraan ramalan untuk jentera mereka. Pasukan penyelenggaraan dapat bekerja pada jadual automatik jentera mereka yang diperoleh.daripada data yang dijana dan dianalisis. Oleh itu, ia meminimumkan masa henti mesin dan mengurangkan masa pengeluaran akibat kerosakan mesin. Penyelenggaraan ramalan mewujudkan peluang untuk penjimatan kos dalam operasi harian di kilang pembuatan pengeluar makanan. Dengan melaksanakan teknologi IoT ke dalam pengeluaran dan operasi, pemproses makanan dan pengeluar mampu memantau keadaan semua produk makanan. Internet of Things dengan peranti dan sensornya yang saling berkaitan membolehkan perkongsian maklumat dalam masa nyata untuk pihak berkaitan mencapai kecekapan dan perancangan dan pengurusan sumber yang berkesan. Oleh itu, Internet of Things telah mewujudkan peluang besar untuk pengeluar makanan menjadi lebih berdaya saing dengan memperoleh manfaat daripada penjimatan kos dan kecekapan operasi yang lebih baik. Adalah penting bagi pengeluar makanan untuk melaksanakan Internet of Things (IoT) dalam perjalanan transformasi digital mereka bagi memastikan kemampanan perniagaan mereka.
“Kurang Pembaziran Sumber dan Meningkatkan Produktiviti = Keuntungan yang Lebih Tinggi”
Kebolehkesanan & Ketelusan
Aplikasi IoT dalam industri makanan membolehkan pembekal merentasi rantaian bekalan mencapai tahap kebolehkesanan dan ketelusan yang tinggi. Penggunaan peranti dan sensor IoT yang saling berkaitan dan mampu menyampaikan data dalam masa nyata menyediakan asas untuk tahap kebolehkesanan yang tinggi terhadap kejadian bahaya makanan dan isu pencemaran makanan di sepanjang setiap titik rantaian bekalan makanan. Oleh itu, pemproses makanan dan pengeluar dapat bertindak balas dengan tepat pada masanya untuk sebarang penemuan dalam senarai semak Analisis Bahaya dan Titik Kawalan Kritikal (HACCP). Dengan mempunyai tahap kebolehkesanan yang tinggi dalam konteks aplikasi IoT merentasi rantaian bekalan makanan; Pemproses dan pengilang makanan dapat menunjukkan tahap ketelusan yang diharapkan oleh pengguna moden.
Dalam era maklumat yang tersedia secara meluas di dunia internet dan memberi makan pengguna hampir serta-merta; pengguna menjangkakan tahap ketelusan yang tinggi akan dipaparkan oleh pemproses dan pengilang makanan agar mereka kekal setia kepada jenama tersebut. Jenama juga perlu beroperasi dalam tahap kebolehkesanan ketelusan yang tinggi untuk menarik pelanggan baharu. Kesetiaan jenama sangat berkait rapat dengan tahap ketelusan yang ditunjukkan oleh jenama.
Oleh itu, tahap kebolehkesanan dan ketelusan yang didayakan oleh aplikasi IoT memainkan peranan yang sangat penting dalam perniagaan dan pembinaan jenama mereka juga.
“Ia mengambil masa 20 tahun untuk membina reputasi dan lima minit untuk merosakkannya. Jika anda memikirkannya, anda akan melakukan sesuatu secara berbeza.”
Warren Buffet
Pengurusan Rantaian Sejuk yang Berkesan
Dalam industri makanan, logistik rantaian sejuk kekal sebagai salah satu bahagian terpenting dalam penghantaran bahan mentah kepada pemproses makanan dan penghantaran barangan siap mudah rosak ke kedai runcit sebelum sampai kepada pengguna. Cara konvensional untuk menjejaki dan memantau suhu logistik rantaian sejuk adalah secara manual dan dilakukan semasa di atas kapal oleh penyedia rantaian sejuk. Ia dapat menangani isu sebaik sahaja kawasan masalah dikesan. Walau bagaimanapun, ia tidak menyediakan sebarang langkah pencegahan untuk penyedia rantaian sejuk dan kebanyakan masa pembekal makanan perlu menanggung kos kerugian yang besar terhadap barang mudah rosak mereka akibat masalah yang tidak dikesan atau perubahan suhu yang tidak disedari semasa penghantaran barang mereka. Penggunaan sensor IoT dalam logistik rantaian sejuk untuk penjejakan dan pemantauan suhu masa nyata membolehkan pengurusan rantaian sejuk dikendalikan dengan berkesan.
Penjejakan dan pemantauan suhu masa nyata akan dapat memaklumkan pembekal makanan secara berkala sebarang perubahan suhu semasa pengangkutan.penghantaran produk makanan mereka ke gudang atau kedai runcit. Oleh itu, pembekal makanan dapat mengenal pasti sebarang pencemaran produk makanan mereka dengan serta-merta disebabkan oleh perubahan suhu semasa penghantaran dan mengambil tindakan segera. Pada masa yang sama, penyedia rantaian sejuk dapat mengambil penyelenggaraan pencegahan terhadap kemudahan rantaian sejuk mereka untuk meminimumkan kerugian mereka akibat tuntutan liabiliti daripada pelanggan mereka, pembekal makanan yang menggunakan perkhidmatan rantaian sejuk mereka.
Kehadiran dan penggunaan Internet of Things (IoT) mula merevolusikan industri makanan dalam perkembangan teknologi terkini. Peluang luas untuk meraih faedah dalam aplikasi IoT untuk industri makanan tidak boleh dilepaskan oleh mana-mana pembekal makanan di seluruh rantaian bekalan.