TechPro

Tahukah anda kos untuk mendapatkan pelanggan baharu adalah 5 kali ganda lebih tinggi berbanding mengekalkan pelanggan sedia ada? Malah, perniagaan makanan boleh menjadi jauh lebih menguntungkan dalam jangka masa panjang dengan memberi tumpuan kepada pelanggan semasa mereka. Ingat bahawa sesebuah restoran tidak seharusnya hanya cuba menarik pelanggan baharu tanpa mencari cara untuk mengekalkan mereka. Cara terbaik untuk memacu niat pelanggan untuk kembali berkunjung adalah mudah tetapi rumit, tetapi berikut adalah beberapa petua yang boleh anda pertimbangkan:

1. Kualiti Makanan

Permintaan untuk makanan berkualiti tinggi sentiasa meningkat sejak kebelakangan ini, yang meletakkan perniagaan makanan dalam pasaran yang sangat kompetitif. Kualiti makanan bukan sahaja tentang rasa dan rupanya, tetapi juga konsistensi setiap hidangan yang dihidangkan kepada pelanggan anda.

Untuk meningkatkan kualiti keseluruhan makanan anda, anda mesti memastikan:

  • Semua bahan disimpan pada suhu yang betul. Pastikan ia disediakan dan dikendalikan dengan betul di tempat yang betul.
  • Tahap inventori adalah tepat dan terkini. Kaedah FIFO membantu memastikan bahan mentah anda segar dan berkhasiat kerana ia memastikan inventori tertua digunakan atau dijual dahulu. Apabila terdapat pengeluaran, pastikan anda mengira jumlah bahan mentah yang betul untuk dibeli dan sertakan tahap stok keselamatan untuk mengelakkan pembelian berlebihan atau pembelian terkurang.
  • Pengeluaran makanan dilakukan dengan cara yang betul. Catatkan suhu memasak, masa pengeluaran, varians kuantiti output, atau sebarang keperluan yang boleh menjejaskan kualiti makanan anda.
  • Semua resipi diseragamkan untuk menghasilkan hidangan yang konsisten. Anda harus memasukkan semua bahan dengan unit ukuran yang betul, senaraikan arahan langkah demi langkah dengan jelas, dan jejaki hasil resipi.
  • Latihan yang mencukupi disediakan kepada pekerja. Rakaman video merupakan salah satu kaedah terbaik untuk membantu pekerja melaksanakan tugas mereka dengan mengikuti arahan yang diberikan sekiranya mereka terlupa pada bila-bila masa.

food quality

 

2. Kebolehkesanan Produk

Penarikan balik makanan bukanlah kejadian yang jarang berlaku dalam industri F&B, tetapi ia mempengaruhi kadar pengekalan pelanggan. Paling penting, anda perlu mengenal pasti punca masalah sebagai tindak balas kepada peristiwa keselamatan makanan dan mencegah isu yang serupa pada masa hadapan.

Dengan sistem kebolehkesanan yang berkesan atau amalan kebolehkesanan yang baik, anda dapat:

  • Menjejaki peringkat perolehan, pengeluaran dan pemprosesan yang ditentukan untuk mengenal pasti dan mengawal bahaya makanan dengan segera.
  • Menjejaki kesahihan sijil keselamatan makanan, seperti HALAL, HACCP, GMP dan MESTI, dan menerima pemberitahuan apabila pembaharuan diperlukan.
  • Akses kepada data yang lebih tepat dan dapatkan keterlihatan yang lebih besar pada tahap inventori merentasi pelbagai storan atau gudang.
  • Mengurangkan masa dan sumber untuk menyelesaikan kebimbangan pelanggan dan mendapatkan semula kepercayaan mereka.

 

3. Kos / Perbelanjaan

Setiap sen yang dibelanjakan untuk perniagaan makanan anda adalah penting. Anda mahu menjimatkan kos, daripada membelanjakan bajet anda untuk mencapai apa-apa. Manfaatkan sepenuhnya kos yang anda sanggup laburkan adalah cara yang terbaik.

Anda boleh memaksimumkan produktiviti dan kecekapan perniagaan anda sambil mengekalkan keuntungan dengan: food production

  • Memastikan tenaga kerja yang mencukupi tersedia untuk menyelesaikan tugas tepat pada masanya, mengelakkan pertindihan kerja dan memikul lebih banyak tanggungjawab.
  • Memastikan pemindahan pengetahuan yang berkesan antara pekerja di mana sahaja yang mungkin. Ia juga merupakan cara yang bagus untuk mengurangkan kos keseluruhan latihan.
  • Memeriksa mesin dan peralatan anda secara berkala untuk memastikan ia sentiasa dalam keadaan baik, dan mengenal pasti jika terdapat sebarang keabnormalan sebelum terlambat.
  • Mengoptimumkan proses dengan alatan yang betul, terutamanya dapur pusat dan dapur komersial yang mempunyai jumlah pengeluaran yang tinggi. Perniagaan makanan boleh menggunakan dan mendapat manfaat daripada teknologi maklumat, automasi dan pembelajaran mesin untuk analisis pengeluaran, pengurusan rantaian bekalan, pemantauan pematuhan keselamatan makanan dan banyak lagi.

 

Tanya Diri Anda 2 Soalan:

  1. Bahagian perniagaan saya yang manakah perlu diperbaiki?
  2. Berapakah bajet saya?

Pendekatan yang berbeza boleh dijalankan untuk mengekalkan pelanggan sedia ada, tetapi pertama sekali, anda perlu menentukan bahagian perniagaan anda yang memerlukan penambahbaikan. Sesetengah perniagaan makanan menggunakan Sistem Pengurusan Inventori untuk mengendalikan semua aktiviti inventori dan menjejaki pesanan dengan lebih mudah. Sebaliknya, sebahagian daripada mereka mungkin menggunakan Sistem Dapur Pusat untuk mempercepatkan proses dapur pusat, menambah baik pengurusan resipi dan menjejaki produk makanan di seluruh rantaian bekalan.

Kesimpulannya, anda perlu menentukan objektif perniagaan anda, menentukan bahagian mana yang perlu diperbaiki dan berapa banyak yang anda sanggup laburkan dalam teknologi/sistem. Selain itu, jangan lupa untuk mengira pulangan pelaburan dan mempertimbangkan faedah jangka panjang pilihan anda.

inventory management